Our beer

Scroll

Różnorodne piwa

Piwa z Browaru Stary Rynek można napić się przede wszystkim na miejscu, gdzie jest serwowane prosto z tanków leżakowych. Dla kierowców oraz wszystkich tych, którzy chcieliby zabrać smak naszego piwa ze sobą, przygotowaliśmy je na wynos w butelkach o pojemności 0,33 l. 

Piwny fundament browaru to: Pils, Pszeniczne, Marcowe oraz American IPA.

Pils / Pilzner

walka smaków zaczyna się od nowa

Po raz pierwszy uwarzony w roku 1842 w czeskim Pilznie od ponad 150 lat uznawany jest za „króla piwa”. Miano te zdobył dzięki ogromnej popularności oraz unikalnym cechom. Prawdziwy Pilzner to cudowny mariaż szlachetnego chmielu z głęboką jęczmienną słodowością. Smak naszego Pilznera to opowieść o zmaganiach chmielowej goryczki ze słodową słodyczą. Początek jest słodki, biszkoptowy, przypominający mleko z miodem, a także świeże ziarno. Ale potem szybko pojawia się chmiel, ziołowość przeplata się z goryczką prowadząc do czystego, gorzkiego i wytrawnego finiszu. Pijemy kolejny łyk i walka smaków zaczyna się od nowa.

Pszeniczne / Weizen

lekki, orzeźwiający i elegancki w smaku

Oryginalne piwo pszeniczne, którego stolicą jest niemieckie Monachium. Nasz Weizen jest bogaty i intensywny w aromacie oraz lekki, orzeźwiający i elegancki w smaku. Szklanka pszenicznego wita degustatora czapą gęstej, kremowej, białej piany, spod której wydobywa się przyjemny zapach. Składają się na niego przede wszystkim nuty owoców z aromatem dojrzałego banana na czele, połączonego z pikantnym zapachem goździków, wspartych w tle nutami zielonej herbaty, śliwek oraz czerwonych jabłek. Smak jest lekko słodki, słodowy, puszysty, przypominający świeże, pszenne pieczywo. Finisz jest lekko kwaskowaty, czysty i wytrawny. 

Marcowe

głęboki bursztynowy kolor

Warzony od pierwszej połowy XIX wieku styl piwa, mający swoje korzenie w południowych Niemczech. Treściwszy niż inne piwa, warzony pod koniec wiosny w dużej ilości, miał wystarczyć aż do jesieni, kiedy niższe temperatury pozwalały znów warzyć świeże piwo. Podstawą jego zasypu jest suszony w wyższej temperaturze, tradycyjny słód monachijski, który wnosi do piwa wyraźną słodycz oraz smaki chleba razowego, tostowy, opiekany, biszkoptowy z daleką nutą orzechów laskowych. Wyższa temperatura suszenia słodu sprawia również, że Piwo Marcowe ma głęboki bursztynowy kolor oraz trwałą pianę w kolorze złamanej bieli.

American IPA

dla miłośników mocnej goryczki

Prawdziwy symbol odrodzenia piwowarstwa rzemieślniczego oraz piwnej rewolucji jaka przetacza się od dwóch dekad przez cały świat. Podobnie jak w świecie wina, gdzie smak winogron jest powiązany z miejscem, w którym rosną, chmiel uprawiany w północnej Kalifornii i w stanie Oregon posiadł unikalne cechy, które przekładają się na wyjątkowy smak naszego American IPA. Już w aromacie piwo uwodzi intensywną i bogatą cytrusowością, świeżą żywicą, nutami polnych kwiatów oraz owoców tropikalnych. IPA to piwo dla miłośników mocnej goryczki.
Jeżeli kochasz chmiel, spróbuj naszej American IPA!

newsletter
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close