Nasze piwa

Scrolluj

Różnorodne piwa

Piwa z Browaru Stary Rynek można napić się przede wszystkim na miejscu, gdzie jest serwowane prosto z tanków leżakowych. Dla kierowców oraz wszystkich tych, którzy chcieliby zabrać smak naszego piwa ze sobą, przygotowaliśmy je na wynos w butelkach o pojemności 0,33 l. 

Piwny fundament browaru to: Pils, Pszeniczne, Marcowe oraz American IPA.

Pils / Pilzner

walka smaków zaczyna się od nowa

Po raz pierwszy uwarzony w roku 1842 w czeskim Pilznie od ponad 150 lat uznawany jest za „króla piwa”. Miano te zdobył dzięki ogromnej popularności oraz unikalnym cechom. Prawdziwy Pilzner to cudowny mariaż szlachetnego chmielu z głęboką jęczmienną słodowością. Smak naszego Pilznera to opowieść o zmaganiach chmielowej goryczki ze słodową słodyczą. Początek jest słodki, biszkoptowy, przypominający mleko z miodem, a także świeże ziarno. Ale potem szybko pojawia się chmiel, ziołowość przeplata się z goryczką prowadząc do czystego, gorzkiego i wytrawnego finiszu. Pijemy kolejny łyk i walka smaków zaczyna się od nowa.

Pszeniczne / Weizen

lekki, orzeźwiający i elegancki w smaku

Oryginalne piwo pszeniczne, którego stolicą jest niemieckie Monachium. Nasz Weizen jest bogaty i intensywny w aromacie oraz lekki, orzeźwiający i elegancki w smaku. Szklanka pszenicznego wita degustatora czapą gęstej, kremowej, białej piany, spod której wydobywa się przyjemny zapach. Składają się na niego przede wszystkim nuty owoców z aromatem dojrzałego banana na czele, połączonego z pikantnym zapachem goździków, wspartych w tle nutami zielonej herbaty, śliwek oraz czerwonych jabłek. Smak jest lekko słodki, słodowy, puszysty, przypominający świeże, pszenne pieczywo. Finisz jest lekko kwaskowaty, czysty i wytrawny. 

Marcowe

głęboki bursztynowy kolor

Warzony od pierwszej połowy XIX wieku styl piwa, mający swoje korzenie w południowych Niemczech. Treściwszy niż inne piwa, warzony pod koniec wiosny w dużej ilości, miał wystarczyć aż do jesieni, kiedy niższe temperatury pozwalały znów warzyć świeże piwo. Podstawą jego zasypu jest suszony w wyższej temperaturze, tradycyjny słód monachijski, który wnosi do piwa wyraźną słodycz oraz smaki chleba razowego, tostowy, opiekany, biszkoptowy z daleką nutą orzechów laskowych. Wyższa temperatura suszenia słodu sprawia również, że Piwo Marcowe ma głęboki bursztynowy kolor oraz trwałą pianę w kolorze złamanej bieli.

American IPA

dla miłośników mocnej goryczki

Prawdziwy symbol odrodzenia piwowarstwa rzemieślniczego oraz piwnej rewolucji jaka przetacza się od dwóch dekad przez cały świat. Podobnie jak w świecie wina, gdzie smak winogron jest powiązany z miejscem, w którym rosną, chmiel uprawiany w północnej Kalifornii i w stanie Oregon posiadł unikalne cechy, które przekładają się na wyjątkowy smak naszego American IPA. Już w aromacie piwo uwodzi intensywną i bogatą cytrusowością, świeżą żywicą, nutami polnych kwiatów oraz owoców tropikalnych. IPA to piwo dla miłośników mocnej goryczki.
Jeżeli kochasz chmiel, spróbuj naszej American IPA!

newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij